top of page

A GOM ATOS egy ipari, nagy felbontású, optikai 3D-s mérőrendszer. Az ATOS mérőegységek háromdimenziós mérési adatokat szolgáltatnak  az ipari alkatrészekről (fém alkatrészek, szerszámok és öntőformák, prototípusok, fröccsöntött és öntött alkatrészek). Pontossága 0,01-0,04 mm. Az egyedi pontok mérése helyett a teljes alkatrész geometriát átfogóan egy sűrű pontfelhő vagy poligonháló írja le a tárgy felületét.

Az ATOS 3D szkenner egy precíz és költséghatékony megoldás számos alkalmazási területen, beleértve az alábbiakat:

• Minőségellenőrzés, minőségelemzés
• Mérés
• Reverse Engineering
• Gyors prototípus készítés
• Gyors marás
• Digitális makettezés

GOM ATOS

Mérés és kiértékelés

Az erőteljes, stabil működésű ATOS Professional tartalmazza a GOM Inspect Professional szoftvert, mely irányítja a szenzort, feldolgozza a 3D pontfelhőt, képes szerkeszteni és utólag feldolgozni az adatokat.
Az egyszerű, grafikus kezelőfelületen keresztül az ATOS Professional és GOM Inspect Professional szoftver támogatja napjaink feladatait a minőségirányításban, termelésben és a Reverse Engineering terén egyaránt.

3D digitalizálás

Ezzel a csúcsminőségű optikai 3D szkennerrel a formák három dimenziós, precíz és pontos digitalizálását ajánlunk.
A GOM ATOS rendszer képes szinte minden műszaki termék szkennelésére.
A tárgy bármilyen anyag lehet, beleértve az üveget is. Fényes tárgyak ideiglenesen egy nagyon vékony fehér porral lesznek befedve, a jobb szkennelés elérése érdekében. Lehetőség van nagy méretű tárgyak szakaszonkénti szkennelésére a referenciapontok segítségével.
A referencia pontok alapján (kör alakú jelölők) a szoftver automatikusan egy általános, globális koordináta rendszerbe transzformálja az egyedi méreteket.

1. A szenzor pozícionálása

2. Szkennelés

3. Szkennelt pontfelhő

A teljes 3D adat exportálható a szabványos fájlformátumokba az utómunkák elvégzéséhez.

A szkennelés eredménye egy nagy felbontású, sűrű pontfelhő vagy háromszögekből álló hálós felület (.stl file). Opcionálisan felület vagy szilárd test CAD model is elérhető. A 3D-s digitális adat felhasználható bemutatóra, archiválásra, alkatrész másolásra, végeselem analízisre, újratervezésre vagy gyártásra, illetve minőségellenőrzési célokra.
A specialitás, a törött vagy kopott fröccsöntő szerszámok szkennelése, a reverse engineering, vagy a szabad formájú műanyag vagy fém alkatrészek mérése és elemzése.

Reverse Engineering

A GOM ATOS 3D szkennerrel kapott 3D adatok utólag feldolgozhatók CAD/CAM célokra. A Reverse Engineering után a modell a tárgyat 3D-s CAD adat formájában ábrázolja a felületi és geometriai hibákkal együtt.

Az eljárás során a modell újratervezhető, a forma módosítható. Lehetséges a modellt egy általános formátumba exportálni, mint az .iges, .step vagy speciális esetekben parametrikus eredeti formátum, mint a SolidWorks .sldprt, Pro/E .prt, Siemens-UGS NX .prt fájl.

A legtöbb esetben az .iges fájl megfelelő bármely CAD/CAM rendszerbe történő importálásra és szerkesztésre.

3D Szkennelés

3D szkenneles
bottom of page